Dorpsdichter Bob van Leeuwen

Bob van Leeuwen was ooit werkzaam als handelaar op de Amsterdamse effectenbeurs en later als beleggingsadviseur voor institutionele beleggers. Hij is initiatiefnemer en medeoprichter van de Vereniging Verzamelaars Oude Fondsen te Amsterdam. Na zijn pensionering hield hij zich vooral bezig met het adviseren van beleggingsgedupeerden en de poëzie.

Zijn eigen korte dichtvorm’hobbel’krijgt steeds meer erkenning. In 2010 werden de eerste hobbels gepubliceerd, daarna volgden er onder meer geselecteerde publicaties via “Poëzie in de branding” in Bergen. Inmiddels heeft Bob met zijn vermakelijke teksten menig podium beklommen en zijn lichtvoetige gedichten voorgedragen in heel Noord-Holland.

Zeven jaar geleden begon Bob met het bijeenrapen van zijn essays, oneliners en gedichten. Vervolgens legde hij zijn werk voor aan de Bergense dichters Arij van der Vliet en Frank van Heusden. Dit resulteerde in de verschijning van zijn eerste bundel met de veelzeggende titel: “BAKKUM BRUIN” die in maart 2011 ten doop werd gehouden in ‘t Mirakel van Bakkum.
Medio 2011 droeg Henny Huisman een door Bob geschreven gedicht voor in het RTL$ programma “Koffietijd” in aanwezigheid van gedichtenverzamelaar Arie Boomsma.

Najaar 2011 werd Bob door Howard Krol uitgenodigd als welkomstdichter/kok bij het prestigieuze North Sea Poetry evenement bij Deining in Castricum aan Zee. Ook in spetember 2012 trad hij hier op, nu als neptunus op zoek naar een meegaande en zeegaande vrouw. Op 5 oktober 2013 trad hij hier weer op, nu als jutter.

Ook het strandvondsten-museum in Castricum heeft hem ontdekt. Regelmatig treedt hij hier kort op voor groepen. Bijzonder was zijn voordracht bij de inwijding van de Schelpenkar. Rondom het museum staan permanent een tiental pallets met zijn rake gedichten opgesteld.
Eind 2013 brak Bob het ijs op een BUCH-bijeenkomst met een humorvolle voordracht ten overstaan van burgemeesters en wethouders in de raadzaal van het Gemeentehuis.
In samenspraak met Bart Wisbrun, de oprichter van de landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld, schreef Bob als vrijwilliger enkele pakkende teksten en oneliners voor hun onderdeel MOED om zo de macht van het woord te vergroten en de leefomgeving te verbeteren.

Bij de jongstleden wandel-tocht van de Fjoertoer in Egmond (6500 wanderlaars) waren zijn verlichte pallets een veel gefotografeerd object in en rondom Hotel Zuiderduin.
Zomer 2016 schreef Bob op verzoek van de Stichting Alzheimer een gevoelig gedicht over dementie. In de Alzheimerweek in september is deit te zien op een rijzende expositie waaronder locaties in Castricum, Uitgeest en Beverwijk.

In 2017 kwam Bob’s tweede bundel met de titel “Aan de vluchtstrook van de Zee” uit. Hierin neemt hij ons mee naar bos, zee en duin. Hij is Jutter, Neptunus en neemt een kijkje bij de 1e hulppost.
Daar hoopt hij antwoord te vinden op de vraag: Wat drijft een drenkeling?

Momenteel is hij bezig met de voorbereiding van zijn derde bundel “Dromen doe je ‘s nachts”.

Daarnaast vraagt de voorbereiding op de Kunst 10-daagse in Bergen alle aandacht. Hij exposeert daar vanaf 19 oktober a.s. bij restaurant “Duinvermaak” met poëzie op uiteenlopend materiaal, zoals: papier, pallets, boomschijven en schilderijen. Dit laatste is een samenwerkingsproject met Inez van Deelen Sigg, waarbij de schilderkunst en de poëzie elkaar versterken.

Vooruitlopend staat elke week een weerspiegeling van hem in een column in het Nieuwsblad voor Castricum.