Brothers-4-Tune

Een thuiswedstrijd voor de Brothers-4-Tune uit Castricum; de Brothers hebben al eerder op deze locatie opgetreden en dat was erg goed bevallen. Deze vijf mannen brengen meerstemminge A Capella muziek ten gehore brengt. Hun motto is al jaren “A Capella is fun!!!”.

De Brothers-4-Tune bestaan al 28 jaar en dat is voor zo’n kleine groep best bijzonder. Op 20 december 1990 kwamen de Brothers voor het eerst bij elkaar. Toen hadden ze nog geen naam, maar het idee dat het een kleine, kwalitatief goede a capella groep moest worden bestond toen al. Niet dat de heren geen instrumenten konden bespelen, want een aantal van hen kan dat namelijk best goed, maar je kunt volgens de leden veel meer gevoel in zang leggen dan in een instrument.

Het begon 28 jaar geleden in eerste instantie met het zingen van zogenaamde Barbershopmuziek; dat zijn meerstemmige cowboy liedjes die vooral in Amerika erg populair zijn. In die periode waarin er Barbershop werd gezongen was de naam van de groep “Brothershop”. In die tijd zongen er drie broertjes Klut (Peter, Arjen en Herman) in het kwartet, vandaar de naam. De vierde broer (Erik Warns) was zogenaamd geadopteerd. Nu vonden de Brothers Barbershop best leuk, maar wat eenzijdig en ze wilden meer. Ze gingen zich meer en meer toeleggen op close harmony en werd er zangles genomen en de groepsnaam werd gewijzigd in “Brothers-4-Tune”.
Na 12 jaar vond broer Arjen het welletjes en toen kwamen kort na elkaar 2 nieuwe tenoren (Kees Giesbergen en Ed de Bruijn) wat ook beter paste bij het nieuwe close harmony repertoire. De groep bestond toen dus uit 5 personen en de ”4” uit Brothers-4-Tune klopte niet meer. Maar de groep was inmiddels zo bekend in de A Capella scene (bestaat echt!) dat er besloten werd de naam niet meer te wijzigen.

De groep draait zeker niet op routine; externe coaches zorgen er voor dat de groep nog steeds groeit qua niveau. Bij iedere coach wordt weer wat anders geleerd en dat heeft ertoe geleid dat de Brothers in 2009 het landelijke A Capella Top festival wonnen. Momenteel zijn de Brothers regerend Belgisch kampioen. Uit alle jury-rapporten blijkt dat de uitstraling en het repertoire van de groep het motto “A Capella is fun” volledig dekt. Via hun website www.brothers4tune.com en Facebook zijn de verrichtingen van de Brothers te volgen.