Freilach

Freilach bestaat 14 jaar en is in navolging van de groep Klez-Maar-Raak opgericht in de muziekschool ‘Toonbeeld’ uit Castricum.
De groep bestaat nu uit 114 muzikanten:
Bertie Buis van Tongeren: accordeon/orkestleider
Wim Heldoorn: piano
Edith Heldoorn, Loes de Nijs, Joke Stieltjens: dwarsfluit
Josephine Hennequin en Margriet van Trigt: klarinet
Tiny Twisk en Marja van der Zanden: accordeon
Loes van der Wal: contrabas
Anneke Eenhoorn: tenorsaxofoon
Chris Groot: gitaar
Wieke Bismeyer: viool

Klezmermuziek heeft Nederland de laatste 20 jaar veroverd. Niet alleen in concertzalen, theaters en op festivals, maar ook op muziekscholen. Overal hoor je tegenwoordig klezmerbands spelen. Klezmer komt van het Hebreeuwse (joodse) woord ‘kli-zemer’ dat ‘lied-instrument/ instrument om mee te zingen’ betekent. De gedachte achter dit woord is: je gebruikt je muziekinstrument als verlengstuk van je stem en je zingt ermee. Kenmerkend voor klezmermuziek is de veelheid van stijlinvloeden. De muziek is veelal bedoeld voor bruiloften en partijen en ligt dus gemakkelijk in het gehoor.